Projektbeskrivning

Projekt: Två gårdshus, sju radhus och tre större flerfamiljshus, varav ett kollektivhus.
Inflyttning:
Under 2014.
Byggherre:
Susanne Rikardsson/MKB Fastighets AB.

Kollektiv livsstil för oberoende hyresgäster.

MKB utvecklar hyresrätten i Malmö, en växande stad med invånare från nästan alla världens länder.

”Om man kisar med ögonen är det nästan som New York”, säger byggherren och affärsutvecklingschefen Susanne Rikardsson.

Berätta kort om projektet?

– Här bygger vi två gårdshus, sju radhus och tre större flerfamiljshus, varav ett kollektivhus. Samtidigt som vi skapar ny efterfrågan för boende med mer gemensamhet, tillför vi stråket en mer urban stadsmiljö. En tät stad är en hållbar stad. Det som är gemensamhetsytor i bottenvåningar i dag kan bli kommersiella lokaler i framtiden, exempelvis kaféer. Vi kallar vårt arbetssätt för ”urban akupunktur”.

Kollektivhus låter intressant, vad innebär det?

– Vi har samarbetat med föreningen Kollektivhus i Malmö sedan dag ett i projektet. Lägenheterna är cirka 10 procent mindre än vanligt. Den ytan lägger vi i stället på gemensamma lokaler för hobbyverksamhet, odlingsmöjligheter och matlagning, bland annat. Projektet är unikt och riktigt fräckt!

Det låter som att hyresgästerna kommer att dela kylskåp?

– Nej då, det här är ingen retroprodukt från 1970-talet utan ett modernt boende som kombinerar nära gemenskap med grannarna och integriteten i en egen lägenhet. Det finns ett gemensamt kök, men varje lägenhet har eget kök och badrum.

Vilka kommer att bo i kollektivhuset?

– Vi har exempelvis en arkitekt, en förskollärare, en miljöexpert och ett par pensionärer. Det är oerhört blandat, men de boende har ett intresse av det gemensamma och vill leva mer tillsammans med sina grannar. Det är en livsstil man väljer.

Vilken har varit den stora utmaningen i projektet Trevnaden?

– Största utmaningen i allt byggande ligger i att skapa respekt och en vilja att se saker från olika håll. Det är svårt när specialister möter specialister, när teknik möter humaniora, när nya materialval möter beprövade metoder. En byggherre ska ha mod. Det gäller att få ihop alla discipliner så att alla jobbar för ett gemensamt mål, de som ska bo i husen.

Vad är det bästa med att vara byggherre?

– Bygga hus kan vem som helst göra, men det finns en stark innovationskraft i att skapa bra boenden. Du måste göra det stora jobbet innan. MKB är kommunägt och vi får stora möjligheter att tänka långsiktigt, ett hållbarhetsperspektiv. MKB är lönsamt, varje projekt måste bära sig självt.

Avslutningsvis, hur ska du fira när projektet är klart?

– Ååh, jag hoppas jag blir bjuden på invigningsfesten och får dricka ett glas champagne. Det tror jag att jag blir!

Publicerad
Senast uppdaterad