SISAB vinnare av Stora Inneklimatpriset
Juryns ordförande Lars Ekberg och Mikael Ekberg, som representerade instiftarna, på årets utdelning av Stora Inneklimatpriset. SISAB representerades av Niklas Dalgrip (infälld) som fanns med på länk. Foto: Ulrik Hammarsträng/Mattias Södermark

Priset delades ut av juryns ordförande Lars Ekberg, vid en digital ceremoni på Sveriges VVS-museum i Bromma, och togs emot av Niklas Dalgrip SISAB som fanns med på länk.

Juryns motivering:

"Till vinnare av 2020 års Stora Inneklimatpris har juryn utsett Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB) för utvecklingen av AI-driftsystemet SOLIDA. Systemet mäter inneklimatfaktorer och analyserar driften med hjälp av en digital tvilling till den aktuella skolfastigheten. SOLIDA ger indata till fastighetens styrsystem varvid driften optimeras kontinuerligt. Systemet har prövats i ett flertal av SISABs fastigheter och dess positiva effekter har då dokumenterats. SOLIDA bidrar till bättre inomhusklimat, minskat antal felanmälningar, lägre energianvändning och minskade kostnader. SOLIDA utgör en innovativ kombination av mätteknik och teoretisk modellering som redan visat sin potential att komma till praktisk nytta."

Läs mer och se filmen från prisutdelningen

Läs mer om SOLIDA på SISABs webbplats


Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Energi- och Miljötekniska Föreningen, Slussen Building Services, Svensk Ventilation och Svenska Kyltekniska Föreningen. Priset tilldelas ett företag eller en organisation som arbetar inom inneklimat, energi och VVS. Produkten/tjänsten/metodiken ska vara innovativ, bidra till bra inomhusklimat och långsiktigt begränsad resursanvändning.


Publicerad
Senast uppdaterad