Kraven på rapportering av klimatdata ökar. Med stöd av digitala följesedlar kan beställaren få tätare uppföljning och bättre inblick i produktionen. En digital följesedel ger spårbarhet, kvalitetssäkring och bättre kontroll över transporter och materialflöden på byggarbetsplatsen. Det möjliggör automatiserad och korrekt dokumentation, vilket underlättar uppföljning, redovisning och uppfyllande av miljö- och klimatkrav. Genom digitala lösningar minskas också risken för fel, fusk och förlorad information, samtidigt som administrationen effektiviseras både för beställare och entreprenörer.

Allt fler aktörer i branschen ställer krav på digital rapportering som en del av arbetet för att minska klimatpåverkan och uppfylla hållbarhetsmål. Trafikverket och Stockholms stad är två exempel på byggherrar som redan har infört krav på digital miljörapportering med stöd av BEAst-formatet – och fler följer efter.

Att ställa krav på digital följesedel bidrar även till att uppfylla åtagande i Bygg- och anläggningssektorns färdplan för fossilfri konkurrenskraft, där branschen förbundit sig att "verka för effektiva informations- och dataflöden i värdekedjan för att möjliggöra ett aktivt klimatarbete och uppfyllande av redovisningsskyldighet".

Så ställer du krav som beställare

Vill du veta hur du som byggherre och beställare kan kravställa digital följesedel enligt BEAst Supply 4.0 i dina projekt?

På BEAst:s webbplats finns en praktisk guide med vägledning och mallar som visar hur man ställer krav på BEAst digitala följesedel i upphandlingar och avtal.

Ta del av guiden och mallarna här:
Så ställer du krav som beställare
Avtalsguide digital följesedel


Miljödata Nu

Miljödata Nu är ett branschgemensamt projekt som drivs av Byggföretagen sedan 2021, med syfte att förenkla och kvalitetssäkra insamling av miljödata i bygg- och anläggningsprojekt. Projektet samlar aktörer från hela värdekedjan – byggherrar, entreprenörer och leverantörer – och verkar för att digitala standarder som BEAst Supply 4.0 tillämpas brett i branschen.

Vill er organisation också vara föregångare och börja använda digital följesedel enligt branschstandarden BEAst supply 4.0?

För att få hjälp med att komma igång - kontakta:
Jeanette Green, IVL Svenska Miljöinstitutet (Projektledare Miljödata Nu)
Rikard Larsson, vd BEAst
Åse Haglund, Byggherrarna


Om BEAst
BEAst står för ”Byggbranschens Elektroniska Affärsstandard” och är en ideell förening som tar fram gemensamma standarder och arbetssätt för digital kommunikation. Läs mer här.


Publicerad
Senast uppdaterad