Kravet gäller både miljömässiga, sociala och styrningsrelaterade aspekter (ESG) och innebär mer omfattande och detaljerad rapportering än tidigare. Informationen ska integreras i årsredovisningen och granskas av revisor. Syftet med regelverket är att stärka transparensen och göra det lättare att jämföra företags hållbarhetsarbete inom EU.
CSRD är nära kopplad till EU:s taxonomi – ett klassificeringssystem som hjälper företag och investerare att avgöra om deras verksamheter är miljömässigt hållbara. Syftet är att styra kapitalflöden mot verksamheter som bidrar till EUs miljö- och klimatmål och att göra det tydligare vad som faktiskt kan räknas som "grön" eller hållbar verksamhet.
Rapporteringen sker enligt de europeiska hållbarhetsstandarderna (ESRS), och införandet sker stegvis med start 2024 för stora företag.
Förenkla miljörapportering med stöd av digital följesedel
Med digital följesedel förenklas insamling av miljödata, samtidigt som du får bättre kontroll på materialflöden och projektkostnader. Byggherrarna rekommenderar medlemmar att kravställa digital följesedel enligt branschstandarden BEAst 4.0, för att effektivisera och kvalitetssäkra klimatrapportering och uppföljning. Läs mer här.
Lagstadgade krav på miljörapportering
Företag inom bygg- och anläggningssektorn omfattas av lagstadgade krav på att rapportera miljödata kopplat till klimatpåverkan, avfall och miljöfarlig verksamhet till berörda myndigheter.
Klimatdeklaration vid nybyggnation
Sedan 1 januari 2022 kräver Boverket att en klimatdeklaration lämnas in vid uppförande av nya byggnader. Syftet är att redovisa byggskedets klimatpåverkan, och deklarationen ska vara registrerad innan slutbesked ges.
Läs mer hos Boverket
Miljörapportering enligt miljöbalken
Projekt som klassas som miljöfarlig verksamhet behöver årligen lämna en miljörapport, exempelvis större anläggningsarbeten. Rapporten ska redovisa miljöpåverkan som utsläpp, avfall och energianvändning.
Information från Naturvårdsverket
Rapportering av bygg- och rivningsavfall
Bygg- och rivningsavfall ska hanteras enligt specifika regler. I vissa fall krävs även att uppgifter rapporteras digitalt.
Läs mer hos Naturvårdsverket
Läs mer
Läs mer om CSRD hos EU-kommissionen
CSRD Vad innebär de nya reglerna om hållbarhetsrapportering?
Om EU:s taxonomi för hållbara investeringar